Bahan-bahan:
2 peket mee kuning,
dicelur3 cawan santan pekat
2 biji kentang, dipotong dadu kecil
100 gm daging, dicincang
500 gm kerang, direbus dan kopek
10 ekor udang basah
2 keping fishcake
10 biji fishballbahan
hiasan:1 cawan taugeh,
dicelur3 biji telur,
direbus2 ikat sawi, dicelur
5 biji limau kasturi
3 keping tauhu, digoreng
Bahan tumis :
2 ulas bawang putih,dihiris
1 ulas bawang merah,dihiris
3/4 cawan rempah kari
sedikit bunga lawang dan kayumanis
Cara Membuatnya :
1.Panaskan 1/2 cawan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
2. Masukkan rempah kari dan tumis lagi hingga garing.
3. Masukkan santan dan air secukupnya.
Masukkan bahan-bahan seperti kentang,udang, kerang, daging,fishball dan fishkek.
Masak hingga semuanya empuk. Tambah garam dan perasa.
4. Hidangkan bersama mee dan bahan-bahan hiasan.
No comments:
Post a Comment