Bahan-Bahan
· - 1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
Bahan A - (direbus dan dikisar - asingkan)
· - 1 kg Ikan kembung + ikan parang
· - 100 gram udang segar
· - 20 gram isi ikan kurau - dibakar
· - 50 gram udang kering
Bahan B (dimesin)
· - 3 biji bawang besar
· - 15 tangkai cili kering
· - 5 cm halia
· - 5 cm lengkuas
· - 2 batang serai
· - 3 asam keping
· - 300 ml santan
· - 1 biji kelapa parut (dijadikan kerisik)
· - 1 paket kecil rempah kari
· - 3 atau 4 ulas bawang putih
Bahan Ulam
· - limau kasturi belah 2 dan buang biji
· - timun diracik halus
· - taugeh dibuang ekor (segar)
· - jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
· - bawang besar hiris halus
· - lada merah/lada hijau dihiris
· - kicap manis
Sambal belacan
· - 5 biji lada merah
· - 30 gram belacan bakar
· - 1 biji bawang merah
· - garam
Cara-cara
Rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar (diasingkan tulang) dan kisar hingga halus bersama air rebusannya.Penyediaan Kuah- Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi - Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit - masukkan ikan, udang, udang kering dan ikan kurau kering yang dikisar. - masukkan 2 mangkuk air. - masukkan asam keping - tambah garam dan gula secukup rasa - masak sehingga pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 hingga 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan lama walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk.Sambal Belacan- mesinkan semua bahan dan hidangkan
No comments:
Post a Comment